Chec



Checul este cea mai simpla prajitura, pe care am invatat sa o fac inca la inceputul "carierei" mele de gospodina.

Ingrediente pentru o forma normala de chec

- 3 oua
- 1 cana (de 250 ml) faina
- 3/4 
 cana zahar( pe trei sferturi plina)
- 5 linguri ulei
- 1 praf sare
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat

- 1 lingurita esenta rom
- zeama de la 1 lamiie
- cacao
- nuci, stafide, rahat (la alegere)


Inainte de a face aluatul pregatesti forma de chec. O ungi cu ulei sau unt sau margarina si o tapetezi cu faina. Daca ai o forma buna de teflon, o ungi doar cu putin unt sau margarina, nu mai e nevoie si de faina. 


Apoi o dai deoparte si incepi sa faci checul.
Separi ouale. Amesteci galbenusurile cu zaharul, 1 praf de sare si zaharul vanilat, cu o lingura de lemn (care e numai pentru prajituri, nu se foloseste la mancare) pana se topeste zaharul si se face ca o crema. Adaugi faina, praful de copt, zeama de lamaie si amesteci bine. Bati albusul spuma pana se tine de tel si adaugi putin peste aluatul cu galbenusuri. 



Amesteci cu lingura de lemn de jos in sus, ca sa nu se lase albusul, pana se incorporeaza. Apoi adaugi tot albusul spuma si amesteci la fel. Adaugi si uleiul.



Daca ai robot de bucatarie sau mixer,  sfatul meu este sa le pui la treaba, sa bata albusurile si galbenusurile, iar tu doar sa le amesteci. Eu folosesc robotul de bucatarie si fac totul mult mai repede si mai usor.
Pui aluatul in forma de chec asa cum este, daca vrei sa fie simplu. 


Daca il faci cu cacao, pui 3 sferturi de aluat in forma. Restul il lasi in castron si il amesteci cu o lingura de cacao si cu lingurita de esenta de rom, apoi torni aluatul cu cacao peste aluatul din forma, pe toata suprafata, pe cat posibil. Poti sa pui si nuci macinate.


 

 

Amesteci usor de sus in jos, cu o furculita sau chiar cu lingura, din loc in loc, pe toata lungimea formei, pentru ca feliile sa aiba forme frumoase cand tai checul. 


Poti sa pui peste aluat cand in forma bucatele de nuci, stafide, rahat, pe care le presari uniform, pe toata suprafata aluatului. Rahatul si stafidele trebuie date prin faina inainte de a le pune in aluat, pentru a nu cadea la fund, in timpul coacerii.  Nucile se pun sferturi, asa cum sunt. Astfel, in timp ce creste aluatul, bucatelele de umplutura intra in aluat.


Cand totul e pregatit, dai checul la cuptor la foc potrivit pentru 45 minute. Cand a trecut timpul de coacere, incerci checul cu o scobitoare, sa vezi daca e gata : bagi scobitoarea in mijloc si daca iese afara curata, inseamna ca s-a copt si e gata. Poti sa opresti cuptorul, scoti checul si  il scoti din forma. 


 

Il lasi sa se raceasca pe un fund de lemn sau pe un gratar, daca ai. 


Poti folosi gratarul de la cuptor pe care il pui pe aragaz, de exemplu. Asa poti sa lasi la racit orice pandispan, blat de tort sau chec.



Cand checul e rece, il  pudrezi cu zahar (daca vrei!) si apoi il tai felii. E delicios servit cu un capuccino! 



Eu fac de multe ori cantitatea dubla sau tripla si pun compozitia intr-o tava mai mare, apoi o tai in bucati, ca pe o prajitura. Dar nu il tai direct in tava, pentru a nu strica teflonul, ci scot prajitura pe un fund de lemn intai : pun fundul de lemn peste tava si o rastorn - checul va fi cu fata in jos pe fundul de lemn. Asez tava de la aragaz sau o alta tava de metal deasupra si rastorn din nou - astfel, checul va sta pe tava si poti sa il tai.




Pofta buna!



Comentarii

Postări populare