Placinta cu mere



Este unul dintre cele mai obisnuite deserturi de la noi, dar si din toata lumea. Doar ca la noi  se face intr-un anume fel, cu merele rase si fara crema sau alte adaosuri, in afara de nuci.
Eu fac mai mereu acelasi aluat de placinta, ca si la placinta cu dovleac, mai ales atunci cand e post. Dar cand nu e post, pot sa fac un alt aluat, cu lapte batut sau iaurt.

Ingrediente pentru o tava mare de aragaz de 40/40 cm

Pentru aluat

- 450g faina (o cana si jumatate)
- 200 ml lapte batut sau iaurt (o jumatate de cana)
- 100 ml ulei un sfert de cana)
- 1 praf de sare (cat iei intre 2 degete)
- 1/2 plic de praf de copt (1 lingurita)

Pentru umplutura

- 2 kg mere
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 cana zahar
- 1 felie de margarina groasa cat un deget
- 2 linguri de gris sau pesmet

Curat merele de coaja, iar cojile le pastrez pentru a face un compot : fierb intr-o oala un litru sau doi de apa cu  4 -5 linguri de zahar (dupa gust si in functie de cate coji am). Cand da in clocot, opresc focul si pun cojile, apoi acopar cu un capac si las sa se raceasca.
Rad merele direct in oala in care le voi cali. Asa e cel mai simplu, dar daca vreau sa evit sa-mi ramana seminte sau ceva degete printre mere, mai bine le rad in bolul cel mare al robotului. In acest caz, dupa ce le curat de coaja trebuie sa le tai in doua, apoi sa le curat si de seminte, le rad in robot si abia pe urma le pun in oala, la calit, la foc mic.


Pun margarina si zaharul si amestec usor, impingand margarina spre fundul oalei, ca sa se topeasca mai repede, evitand astfel ca merele rase sa se prinda de fund. La mere pun mai putin zahar decat la dovleacul ras pentru placinta de dovleac, pentru ca gustul de mere dulce acrisor imi place asa cum e, in schimb dovleacul prefer sa fie cat se poate de dulce.


Amestec din cand in cand, pana cand scade zeama lasata de mere, timp de o jumatate de ora. Cand merele sunt gata, pun scortisoara si amestec ca sa se incorporeze bine in toata compozitia.
In timp ce se fac merele, fac aluatul : pun faina intr-un castron, fac un loc in mijloc in care pun uleiul, laptele batut, sarea si praful de copt.


Amestec bine si framant putin aluatul, apoi il las sa se odihneasca, ca sa nu fie elastic cand voi intinde foaia de placinta.


Cand umplutura de mere e gata, dau drumul la cuptor la foc potrivit 180C sa se incalzeasca.
Apoi impart aluatul in doua mingi : una mai mare pentru foaia de dedesupt si alta putin mai mica, pentru foaia de deasupra. Cantitatea de aluat este suficienta pentru a face 2 foi intr-o tava mare de 40/40 cm.
Intind prima foaie de placinta cu sucitorul, putin cate putin, in stanga si in dreapta, apoi in sus si in jos, pana cand ajunge putin mai mare decat marimea tavii, adica sa se ridice in sus, pana la buza tavii.


 

In acest fel, umplutura va fi bine acoperita si evit sa iasa afara, sa se lipeasca de tava si sa se arda, ceea ce va aduce un gust amarui placintei. Dupa ce am asezat foaia in tava, presar cam 2 linguri de gris sau pesmet, imprastiindu-le pe toata suprafata foii. Acestea vor absorbi zeama care a mai ramas in mere, pentru ca foaia sa nu se umezeasca.


Pun si merele, pe care le intind uniform pe toata suprafata placintei.


 


Intorc marginile peste umplutura, departand usor de margine, pentru a face loc foii de deasupra, pe care o voi "petrece" peste marginile foii de dedesupt.


 

Intind foaia de marimea tavii si o asez peste umplutura.


 

Ea se va lipi de marginile foii de dedesupt si nu va mai da voie umpluturii sa iasa.


 

 

 

Dau placinta la cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand se va rumeni frumos deasupra.


Cand e gata, o scot din cuptor si o las sa se raceasca.


Cine e nerabdator - ca sa nu zic prea pofticios!- poate sa  manance si calda, nu e nici o problema daca o tai, chiar si fierbinte. Eu asa fac, pentru ca nu rezist mirosului de scortisoara si mere coapte care invadeaza toata casa!






O pudrez cu zahar, dar e destul de dulce ca sa fie mancata si simpla.




Pofta buna!


Comentarii

Postări populare