Tort "Diplomat"


Cu ani in urma nu stiam ca exista si tort "Diplomat", ci doar vestita prajitura "Diplomat" pe care o mancam de la cofetarie. Fiind bune, nu m-am gandit niciodata sa fac si eu acasa. Cand au inceput sa apara cofetariile particulare, au aparut si torturile "Diplomat" pe care le savuram de ziua vreunuia dintre noi, in familie. Dar pentru ca nu costa chiar putin, m-am gandit ca ar fi mai bine sa il fac eu acasa, dupa o reteta mai veche, care nici macar nu se numea asa, ci ii spunea "Crema de vanilie cu gelatina". Am cumparat tot ce trebuia si am facut tortul, care a iesit extraordinar, iar pretul a fost pe masura : de cateva ori mai ieftin decat daca l-as fi cumparat! Timp de cativa ani, a fost tortul nostru preferat, pana cand am mai gasit si alte retete de torturi, si mai bune decat cel "Diplomat".

Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 26 cm


Pentru blat

- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 2 linguri faina

Pentru crema

- 6 oua
- 300 ml lapte
- 1 kg frisca
- 200 g zahar
- 30 g gelatina
- 2 esente de rom
- 2 esente de vanilie
- fructe pentru decor, cum vrea fiecare

Fac intai blatul intr-o forma de tort cu inel detasabil, in care voi face si tortul.


Amestec galbenusurile cu zaharul pana se fac ca o crema si adaug faina.


Bat albusurile spuma si le incorporez peste crema de galbenusuri.


Ung forma cu unt si faina si torn aluatul.


Dau la cuptorul preincalzit la foc potrivit 180C pentru 15-20 minute, pana se rumeneste putin deasupra.


E foarte important sa am toate ingredientele pregatite, doar sa le amestec, pentru a nu se intari gelatina inainte de vreme. Robotul de bucatarie ma ajuta foarte mult, fara sa mai fie nevoie sa pregatesc si altceva dinainte, in afara de frisca. Cand nu aveam robot, trebuia sa bat si albusurile spuma si sa le dau la frigider, pastrand galbenusurile sub o folie de plastic, altfel puteau sa prinda o pojghita deasupra, care sa se faramiteze in bucati mici la amestecat, ca niste mici cocoloase, neplacute la gust in crema, care trebuie sa fie foarte fina.
Pun gelatina in laptele rece si o las sa se umfle.

 

Bat frisca lichida in bolul robotului de bucatarie, apoi o vars in alt castron si o pun in frigider.

 

 

 

Pun 100 g zahar intr-o cratita mai mare, cam de 3 litri, care sa intre fix intr-o alta oala mai mare, in care pun 2 degete de apa pe fund.

 

Separ ouale si pun galbenusurile peste zaharul din cratita. Pun albusurile in bolul robotului de bucatarie, pentru a le bate mai tarziu.

 

Adaug gelatina inmuiata in lapte peste galbenusuri si zahar.

 

Pun pe foc mare oala cu apa si astept sa inceapa sa fiarba. Apoi pun si oala cu crema deasupra si amestec incontinuu cu telul, timp de 10 minute - adica fierb crema in bain-marie (pe baie de aburi).  Asez un servet in jurul oalei de deasupra, ca sa nu iasa aburul pe langa ea si sa ma opareasca.

 

In timp ce amestec, crema face spuma, dar aceasta dispare pe masura ce se ingroasa crema.


Ma uit pe ceas ca sa nu depasesc 10 minute.


Eu am o oala pe care o folosesc doar la prajituri. Astfel evit ca prajiturile si cremele mele sa ia gust si miros de mancare.


Daca crema se tine pe lingura inseamana ca e gata.


Pun crema in apa rece sa o racesc, amestecand continuu cu o lingura.


Adaug esentele in crema.

 

Intre timp se bat albusurile spuma in bolul mare al robotului, cu un praf de sare.


Cand albusurile sunt spuma, adaug 100 g zahar, cate o lingura o data.

 

Le incorporez apoi in crema de galbenusuri si adaug si jumatate de frisca, amestecand usor, de jos in sus, ca sa nu se lase albusul si frisca.

 
 
 

Asez blatul in interiorul inelului de la forma de tort, pe un platou, fara fundul formei. Torn crema care e inca destul de moale si bag tortul la frigider pentru cateva ore. E mai bine daca il fac cu o zi inainte, ca sa aiba timp sa se inchege crema.


A doua zi scot inelul din jurul cremei care ramane tare, inchegata. Decorez cu frisca ramasa si cu fructe.





Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare