Castraveti bulgaresti



Dintotdeauna am mancat castraveti acri in saramura, dar imi placeau si castravetii bulgaresti, care sunt putin dulcegi. Se gaseau la magazin, de unde mai cumparam cateodata. E adevarat ca nu sunt la fel de buni pentru salata de boeuf, unde e nevoie de mai mult acru, dar ii luam mai mult ca sa-i mancam cu snitele sau cu fasole. Faptul ca, din cauza balconului inchis, muraturile nu mai tineau in borcanele mari de muraturi, ci se stricau dupa ce deschideam borcanul, m-a determinat sa pun muraturi in borcane mici, pe care sa le mancam odata. Asa m-am hotarat sa fac castraveti bulgaresti, dar mai pregateam si vreo 2-3 borcane de castraveti in saramura, pentru salata de boeuf.
Am gasit o reteta buna in revista "Practic in bucatarie" si am facut dupa ea cativa ani buni, pana cand ne-am saturat de castraveti bulgaresti si am revenit la ai nostri, care oricum se fac mult mai simplu. Dar pentru ca ma obisnuisem cu muraturile la borcane mici, am continuat tot asa. E mai migalos sa potrivesti castravetii in fiecare borcan, dar tin foarte bine si nu se mai strica, chiar si tinuti pe balcon.

 Ingrediente pentru 10 borcane de 800 ml

- 5 kg castraveti proaspeti
- 2-3 cepe
- 2 capatani de usturoi
- o jumatate de cana de 250g de zahar
- o jumatate de cana de 250g de sare grunjoasa
- 1 litru de otet de vin (eu il prefer pe cel de Arges, cu cocosul pe eticheta)
- 2 linguri boabe de piper
- 4 linguri boabe de mustar
- cateva fire de marar uscat

Mai inainte de orice, spal bine castravetii, care trebuie sa fie foarte sanatosi si tari, fara pete. E bine sa nu fie paliti, adica putin moi cand incerci sa ii indoi. Castravetii trebuie sa se rupa daca vrei sa ii indoi, adica sa fie tari. In timp ce ii spal, ii si asez la scurs dupa marime, ca sa-mi fie mai usor cand ii voi aseza in borcane. Dupa ce i-am spalat, ii las la scurs si ma apuc de spalat borcanele. Chiar daca sunt abia cumparate, tot trebuie spalate inainte, de praful pe care probabil il au in interior, dar si la exterior. Spal bine cu detergent de vase tot borcanul, dar si capacul. Le limpezesc, le las sa se scurga cateva minute, apoi le bag in cuptor sa le sterilizez, ca pentru orice alte conserve pentru iarna. Le asez pe gratar, cu gura in jos sau in sus, nu conteaza, dar sunt mai usor de apucat cand le scot, daca sunt cu gura in sus. Dau drumul la cuptor la foc mic timp de 5 minute, apoi le las acolo sa se raceasca. Daca ma grabesc, le scot din cuptor cu ajutorul unei manusi sau al unui servet de bucatarie.
Intre timp curat ceapa si o tai pestisori - adica in 2 si apoi felii subtiri - pe care le pun intr-un castronel sau pe o farfuriuta, ca sa-mi fie la indemana.


Curat si cateii de usturoi, tinand cont ca imi trebuie cate un catel mare  la fiecare borcan, deci curat 10 catei mari sau mai multi daca sunt mici. Eu prefer sa am mereu usturoi romanesc, iar daca gasesc si cu cateii mari, e si mai bine, desi cel cu catei mici tine mai bine pe timpul iernii.
Daca s-au racit borcanele, pot sa trec la umplerea lor. Pun in fiecare borcan cativa pestisori de ceapa, cam cat apuc intre 3 degete. Pun si cate un catel de usturoi, sau 2, daca sunt mai mici. Pun cateva boabe de piper, apoi cateva boabe de mustar, tot cat apuc intre 3 degete, dar boabe de mustar pun de 2 ori mai mult decat piper. Pun cate o lingurita de zahar si una de sare in fiecare borcan, apoi cate o canuta mica de otet, cam 70 ml. Folosesc o canuta de tuica. Adaug si cateva frunze si seminte de marar uscat, dar voi mai adauga si deasupra castravetilor.


Asez apoi castravetii in borcane, potrivindu-i cu grija, in asa fel incat sa nu ii strivesc cand ii bag in borcan. Daca sunt foarte mici, e cel mai bine pentru ca pot sa ii asez mai  multi in borcan, dar daca sunt mari, pun cati intra, de obicei 5-6, chiar si doar 4, daca sunt mai grosi. Asez castravetii alternativ, unul cu fundul in sus, altul cu fundul in jos, dupa cum intra in brocan, ca sa nu ii inghesui prea tare si sa ocup tot spatiul din borcan cat mai bine. Important e sa nu fie mai inalti decat gatul borcanului, pentru ca zeama sa ii acopere in totalitate.


Pun cateva tulpini de marar si printre castraveti, pe care le rup ca sa fie de inaltimea borcanului. Mai pun cateva seminte de marar, cu tot cu tulpinile de la floare.



Apoi adaug apa de la robinet pana cand se acopera castravetii. Daca borcanele sunt noi, nu e o problema cu capacele, le strang bine si gata. Dar daca sunt vechi, trebuie neaparat sa schimb capacele, care mai mult ca sigur nu se inchid bine. La deschiderea borcanelor, de multe ori ma folosesc de un cutit, atat de bine sunt stranse!
Cand nu se gaseau capace, luam fiecare borcan in parte si il incercam punand putina apa in el, apoi strangeam capacul si il intorceam, ca sa vad daca curge. Dadeam deoparte capacele care curgeau,  si pastram pe cele bune. Sau mai strangeam putin marginile, ca sa se stranga bine. Nu mai e cazul acum cand se gasesc tot felul de capace de schimb, care nici nu sunt scumpe si merita, pentru ca nici o conserva sa nu se strice, ca e pacat de bani si de munca!
Dupa ce am strans toate capacele, urmeaza fierberea borcanelor in bain-marie, adica in apa. Pentru asta,  imi trebuie o oala destul de mare care sa cuprinda toate borcanele, dar cum nu am o oala atat de larga, fierb cateva borcane intr-o oala si pe celelalte in alta oala. Inainte de a le fierbe, invelesc fiecare borcan intr-o foaie de ziar sau orice coala de hartie. Le asez cu grija unul langa altul si torn apa care sa ajunga macar pana la jumatatea borcanelor, apoi pun oala pe un foc potrivit, ca sa evit spargerea borcanelor la o temperatura prea mare.


In timp ce fierbe apa, pregatesc o patura  pe care o asez in camara, pe jos, impaturita in 2, in asa fel incat sa intre toate cele 10 borcane acolo si sa le pot inveli bine, fara sa intre aerul la ele. Am grija sa matur si sa spal locul inainte, bineinteles!
Cand incepe sa clocoteasca apa, socotesc 20 minute, apoi sting focul si scot borcanele, desfacand cu grija ziarele de pe borcane, cu ajutorul unei furculite. Apa nu incepe sa clocoteasca in acelasi timp la amandoua oalele, asa ca trebuie sa socotesc separat cele 20 de minute de fierbere, pentru fiecare serie de borcane.
Asez borcanele in patura, pe masura ce le scot din oala si le curat de ziar, apoi le infasor bine si le las sa stea asa, pana cand se racesc, adica vreo 2 zile.


Abia dupa aceea le asez in balcon sau, acum, in pivnita, la locul lor.


Spor la treaba si pofta buna!

Comentarii

Postări populare