Tarta cu afine




Nu am prea des ocazia sa gasesc afine adevarate, dar atunci cand am gasit, am cumparat si m-am gandit sa fac o tarta mare cu afine. Nu aveam timp sa fac din cele mici, asa cum fac de obicei tarte cu capsuni, dar am facut aluatul si crema la fel. De altfel, tartele se pot face cu orice fel de fructe, dar in special cu acelea moi si zemoase.
Afinele adevarate, adica acelea culese din padure, sunt mai mici decat cele care se gasesc la magazin - ai zice ca sunt de jucarie! Dar gustul e mult mai bun si fructele sunt mult mai zemoase, ba chiar se zdrobesc, daca nu le manevrezi cu grija. Matusa mea Iuliana facea afinata, pe cand statea in Reghin. Acolo sunt afine multe si putea sa faca si dulceata. Imi amintesc cu drag cat de buna e dulceata de afine, pe care o mancam cand ma duceam la tanti Iuliana in vacanta.
Cel care ne-a adus afinele pentru tarta statea intr-un satuc tot pe langa munte, undeva pe la Targu-Jiu. Tare m-am bucurat si mai intai am mancat o mana de afine crude, ca sa-mi fac pofta. Nefiind decat un kilogram, am ales sa fac tarta si restul sa le mancam crude, pentru ca nu mai mancasme de mult. Se mai gasesc la piata, dar uite ca nu sunt pe faza mereu si nici nu am mereu bani atunci cand se gasesc.
Asadar, am facut aluatul si crema, la fel ca la tartele cu capsuni. Am facut aceeasi cantitate de aluat.
Am pus tot aluatul intr-o forma rotunda, speciala pentru tarte, cu diametrul de 23 cm,


Am intins aluatul cu mana, ca si la tartele cu capsuni, in asa fel incat sa imbrac toata forma. Apoi am dat tarta la cuptor, la foc potrivit de 180C, pentru 25 de minute.


Am scos tarta din cuptor si am lasat-o cateva minute sa se racoreasca, apoi am scos tarta din forma, pe o farfurie.

 

Se vede ca fundul tartei s-a umflat, dar a dat inapoi cand s-a racit. Ar fi trebuit sa pun niste boabe uscate in tarta, ca sa nu se umfle. Desi stiam, nu am facut niciodata asa, pentru ca nu fac tarte decat pentru noi, cei din casa, nu le vand, ca sa aiba aspect comercial.
A doua zi am facut crema de vanilie, exact ca pentru tartele cu capsuni, tot din 1/2 de litru de lapte.
Am lasat-o sa se raceasca, apoi am pus-o in tarta, am nivelat-o si am adaugat afinele, spalate si bine scurse intr-o sita.

 

Arata foarte apetisant!

 

Iar cand am taiat-o si am gustat din ea, a fost un deliciu!


La fel se face si tarta cu nectarine, dar si cu alte fructe : capsuni, zmeura, mure, struguri, piersici, cirese, visine.
Pofta buna si voua, daca vreti sa incercati!



Comentarii

Postări populare