Maioneza de mustar cu usturoi (de post)



Cu ani in urma am vazut pentru prima oara cum se face o maioneza doar din usturoi, sare si ulei. Eram la ziua soacrei mele si tocmai ne pregateam sa mancam un pui cu mujdei de usturoi si mamaliguta. Pana sa se faca puiul la ceaun si sa punem masa, unchiul sotului meu s-a apucat sa faca o maioneza de usturoi. M-am uitat la el uimita, cum piseaza usturoiul cu sare, apoi a inceput sa puna cate putin ulei, pana cand a facut cam o lingura de maioneza, care, ca textura, chiar arata ca maioneza.



Ce sa zic, m-a uimit! Am incercat si eu de cateva ori sa fac aceasta maioneza - foarte gustoasa, de altfel - dar nu am adoptat-o, pentru ca e destul de migalos de facut, ia timp si e si destul de "grea" cu atata ulei, dar si usturoi. A fost totusi foarte buna cu niste bastonase de peste!



Am preferat mereu sa fac mancare mai sanatoasa, pe cat posibil, asa ca am mancat mai mereu pui sau peste cu mujdei, si nu cu maioneza de usturoi.
Am mai facut maioneza obisnuita din ou, ca la salata de boeuf, la care am adaugat usturoi pisat - desigur, destul de rar, si aceasta fiind o mancare grea.
Am descoperit insa reteta unei alte maioneza cu usturoi in cartea Sandei Marin, facuta din mustar.  Este asemanatoare cu maioneza folosita la salata de legume pentru iarna, doar ca se adauga otet si usturoi. Totodata, este o maioneza de post, pe care o folosesc foarte des in timpul postului, ca sos pentru cartofii inabusiti la tigaie sau la salata de macrou afumat cu maioneza si castraveti acri, atunci cand e dezlegare la peste.

Ingrediente pentru 2 portii

- 1 lingura de mustar
- 3 catei de usturoi
- cam 1/2 cana ulei
- 1 varf de cutit sare
- 1/2 lingurita otet de mere (sau de vin)

Eu fac maioneza in bolul mic al robotului de bucatarie, cum fac si maioneza obisnuita din oua, pe care o folosesc la salata de boeuf.
Deci pun in bol mustarul, otetul, sarea si cateii de usturoi curatati.




Daca usturoiul a incoltit (adica a crescut cate o tulpina mica, verde in codita fiecarui catel) tai fiecare catel pe din doua, pe lung si scot tulpinita care e toxica.


Cel putin asa stiam eu, dar de curand pe Facebook cineva spunea ca dimpotriva, sunt foarte bune. Ce sa mai crezi acum? Am incercat sa-i pun asa incoltiti si am avut arsuri. Asa ca mai bine raman la ce stiam de mult, ca sunt toxice...cum sunt si multe stiri de pe Facebook si de pe internet, in general - deci curat cateii de codita si gata.
Pornesc robotul si torn uleiul in fir subtire, ca la orice maioneza, pe deasupra bolului, pana cand se incheaga maioneza.


Mi s-a intamplat sa se taie, asa ca pun cu foarte mare grija uleiul, cate putin, apoi las sa se amestece si tot asa, ca sa nu mai stau pe urma sa dreg maioneza.


In caz ca se intampla totusi, maioneza cu mustar se drege la fel ca si maioneza din oua sau ca si salata de icre. La aceasta maioneza pun o lingura de mustar intr-un castron si apoi adaug  cate putin din maioneza taiata, amestecand cu o lingura, pana cand se incorporeaza, apoi mai adaug putina si tot asa pana cand incorporez toata maioneza taiata.



Nu pot sa dreg maioneza  la robot cu apa fiarta sau rece, pentru ca am incercat si nu merge - nici daca adaug lingura de mustar in bol. Merge foarte bine cu mixerul, ca si la dresul maionezei de oua, dar pentru ca era o cantitate mica am preferat sa amestec cu lingura.
Aceasta maioneza nu iese atat de inchegata ca maioneza facuta din oua, dar e destul de legata ca sa poti intinde prin ea un cartof prajit sau orice alta leguma...poate chiar si paine goala. Eu am facut si pentru bastonasele de peste cu care merge de minune!


Pentru ca este de post, ar fi buna peste un sandvis cu rosii, cum fac americanii. Nu ca ar tine post, dar asa le place lor, felii de rosii pe paine cu  maioneza deasupra. Noi mancam de obicei rosie cu branza si cu paine, dar n-ar fi rau si cu maioneza, nu?
Incercati si voi!
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare